Zamanı geri çeviremeyebilirsiniz, ancak yavaşlatabilirsiniz. Çığır açan yeni araştırma, vücudunuzun yaşlanma belirtilerini azaltmak için neler yapabileceğinizi anlatıyor. Acaba yaşlanma sürecinin normal bir parçası olarak kabul edilen nedir? Yaşlılık Nedir? Neden Yaşlanırız? Yaşlanmayı Nasıl Yavaşlatabiliriz? Yaşlandıkça neler olacağını ve bu konuda ne yapacağınızı içeriği okuyarak öğrenebilirsiniz…
Yaşlılık Nedir?
Yaşlanma tam olarak tanımlanamaz, ancak en yaygın kabul gören fikir, yaşam döngüsünün sadece bir parçası olmasıdır: yani, bir kişi doğar, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlikten geçer ve belirli bir zamanda, yaşlanmaya başlar. Ancak yaşlanma süreci herkes için aynı anda başlamaz ve aynı kişideki tüm organlar bile aynı oranda yaşlanmaz. Yaşlanmayı tanımlamak zordur
Yaşlanmanın muhtemelen kırışıklıklara ve gri saçlara neden olacağını biliyorsunuz. Ama yaşlanmanın dişlerinizi, kalbinizi ve cinselliğinizi nasıl etkileyebileceğini biliyor musunuz? Yaşlanmaya devam ederken ne gibi değişiklikler olacağını ve her yaşta sağlığın nasıl geliştirebileceğini öğrenin…
Yaşlanmayı Nasıl Yavaşlatabiliriz?
Kardiyovasküler Sisteminiz
Ne Oluyor
Kardiyovasküler sistemdeki en yaygın değişiklik, kan damarlarının ve arterlerin sertleşmesidir ve kalbinizin kan pompalamak için daha fazla çalışmasına neden olur. Kalp kasları artan iş yüküne uyum sağlamak için değişir. Dinlenmedeki kalp atış hızınız yaklaşık olarak aynı kalacaktır, ancak aktiviteler sırasında eskisi kadar artmayacaktır. Bu değişiklikler yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve diğer kardiyovasküler problemler riskini artırır.


Yaşlılık Nedir
Kalp sağlığını geliştirmek için:
- Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin
- Sağlıklı diyetle beslenin
- Sigara içmeyin
- Stres yönetimine dikkat edin
- Yeterli uyku alın
Kemikleriniz, Eklemleriniz ve Kaslarınız
Ne Oluyor
Yaşlılıkla birlikte, kemikler boyutsal olarak küçülme, zayıflama ve kırılmaya daha duyarlı olma eğilimindedir. Hatta biraz daha kısa olabilirsiniz. Kaslar genellikle güç, dayanıklılık ve esnekliği kaybeder.


Yaşlılık Nedir
Ne Yapabilirsin
Kemik, eklem ve kas sağlığını geliştirmek için:
- Yeterli miktarda kalsiyum alın
- Yeterli miktarda D vitamini alın
- Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin
- Madde bağımlılığından kaçının
Sindirim Sisteminiz
Ne Oluyor
Kalın bağırsakta yaşa bağlı yapısal değişiklikler yaşlı erişkinlerde daha fazla kabızlığa neden olabilir. Diğer katkıda bulunan faktörler arasında egzersiz eksikliği, yeterli miktarda sıvı içmeme ve düşük lifli bir diyet yer alır. Diüretikler ve demir takviyeleri gibi ilaçlar ve diyabet gibi bazı tıbbi durumlar da kabızlığa katkıda bulunabilir.


Yaşlılık Nedir
Ne Yapabilirsin
Kabızlığı önlemek için:
- Sağlıklı diyetle beslenin
- Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin
- Bağırsak hareketi yapma dürtüsünü göz ardı etmeyin
Mesaneniz ve İdrar Yolunuz
Ne Oluyor
Mesaneniz yaşlandıkça daha az elastik hale gelebilir ve bu da daha sık idrara çıkma ihtiyacına neden olur. Mesane kaslarının ve pelvik taban kaslarının zayıflaması, mesanenizi tamamen boşaltmanızı veya mesane kontrolünü (idrar kaçırma) kaybetmenize neden olabilir. Erkeklerde, büyümüş veya iltihaplı bir prostat da mesanenin boşaltılmasına ve inkontinansa neden olabilir.
İnkontinansa katkıda bulunan diğer faktörler arasında aşırı kilolu olma, diyabetten kaynaklanan sinir hasarı, bazı ilaçlar ve kafein veya alkol tüketimi bulunur.


Yaşlılık Nedir
Ne Yapabilirsin
Mesane ve idrar yolu sağlığını desteklemek için:
- Tuvalete düzenli olarak gidin
- Sağlıklı şekilde kilonuzu koruyun
- Sigara içmeyin
- Egzersiz yapın
- Mesane tahriş edici maddelerden kaçının
- Kabızlıktan kaçının
Hafızanız ve Düşünme Becerileriniz
Ne Oluyor
Yaşlandıkça beyniniz, hafızanız veya düşünme becerileriniz üzerinde küçük etkileri olabilecek değişikliklere uğrar. Örneğin, yaşlı yetişkinler tanıdık isimleri veya kelimeleri unutabilir veya çoklu görev yapmada zorlanabilir.


Yaşlılık Nedir
Ne Yapabilirsin
Aşağıdaki adımları uygulayarak bilişsel sağlığı geliştirebilirsiniz:
- Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin
- Sağlıklı diyetle beslenin
- Zihinsel olarak aktif kalın
- Sosyal olun
- Kardiyovasküler hastalığı tedavi edin
- Sigarayı bırakın
Gözleriniz ve Kulaklarınız
Ne Oluyor
Yaşlılıkla birlikte, yakın olan nesnelere odaklanmakta zorluk çekebilirsiniz. Parlamaya karşı daha duyarlı hale gelebilir ve farklı ışık seviyelerine uyum sağlamada sorun yaşayabilirsiniz. Yaşlanma ayrıca gözünüzün merceğini etkileyerek bulanık görmeye (katarakt) neden olabilir.
İşitme duyunuz da azalabilir. Yüksek frekansları duymakta veya kalabalık bir odada bir konuşmayı takip etmekte zorluk çekebilirsiniz.


Yaşlılık Nedir
Ne Yapabilirsin
Göz ve kulak sağlığını geliştirmek için:
- Düzenli göz muayenesi yaptırın
- Dışarı çıkarken önlem alın
Dişleriniz
Ne Oluyor
Diş etleriniz dişlerinizden geri çekilebilir. Alerjileri, astımı, yüksek tansiyonu ve yüksek kolesterolü tedavi eden ilaçlar gibi bazı ilaçlar da ağız kuruluğuna neden olabilir. Sonuç olarak dişleriniz ve diş etleriniz çürüme ve enfeksiyona karşı biraz daha savunmasız hale gelebilir.
Ne Yapabilirsin
Ağız sağlığını geliştirmek için:
- Diş fırçası ve diş ipi kullanın
- Düzenli kontroller planlayın
Cildiniz
Ne Oluyor
Yaşlandıkça, cildiniz incelir ve daha az elastik ve daha kırılgan hale gelir ve cildin hemen altındaki yağ dokusu azalır. Daha kolay morartığınızı fark edebilirsiniz. Azalan doğal yağ üretimi cildinizi daha kuru hale getirebilir. Cilt etiketleri olarak adlandırılan kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve küçük büyümeler daha yaygındır.
Ne Yapabilirsin
Sağlıklı cildi teşvik etmek için:
- Cildinize karşı nazik olun
- Dışarı çıkarken önlem alın
- Sigara içmeyin
Kilo Alımına Dikkat Edin
Ne Oluyor
Vücudunuz kalorileri nasıl yakar (metabolizma) yaşlandıkça yavaşlar. Yaşlandıkça aktiviteleri azaltırsanız, ancak her zamanki gibi yemeye devam ederseniz, kilo alırsınız. Sağlıklı bir kiloyu korumak için aktif kalın ve sağlıklı besinlerle beslenin.


Yaşlılık Nedir
Ne Yapabilirsin
Sağlıklı kiloyu korumak için:
- Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin
- Sağlıklı diyetle beslenin
- Porsiyon boyutlarınızı düşürün
Yaşlanma sürecini durduramazsınız, ancak aktif bir yaşam sürdürme, hoşunuza giden şeyleri yapma ve sevdiklerinizle zaman geçirme yeteneğinizi artıracak seçimler yapabilirsiniz.
Yorumlar