Pandaların Özellikleri

Pandaların Özellikleri nelerdir? Nesli tükenmekte olan Pandaların Özellikleri nelerdir? Pandalar hakkında detaylı bilgileri sizin için yazımızda derledik.

 

Yaşam koşulları 

Bilim insanları çabaları sonucunda son zamanlarda pandaların sayıları yükselmektedir. Fakat yine de yaşam alanlarının tahribi, hava kirliliği, avcılık gibi nedenlerle uzun zamandır nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan pek sevimli pandalar öyle bedbaht özelliklere sahipler ki.

Bilimsel sınıflandırma içinde etçiller arasında bulunan pandalar vejetaryenlerdir. %99 oranında bambu ile beslenirler. Yapılan son araştırmalara göre eti lezzetli kılan tat reseptörü genlerinde meydana gelen deaktivitasyon sonucu işlevsiz hale gelmiş, böylece genin kaybolması ile birlikte et onlara daha az lezzetli gelmeye başlamıştır.

 

Pandaların Özellikleri

Beslenme Sorunları

Gelelim bambu ile beslenmelerindeki sorunlara. İki milyon yıldır otçul beslenseler de pandaların sindirim sistemleri hala etçil beslenmeye uygun olduğu için bambuyu sindirmekte çok zorlanmaktadırlar. Pandaların günde 14 saat boyunca 12.5 kilogram yaprak-kök yedikleri ancak bunun sadece %17’sini sindirebildikleri söylenmektedir. Günün geri kalan zamanını da uyuyarak geçiren pandalar, sırf  yemek yiyebilecek enerjiyi elde edebilmek  için sürekli yemek yemeleri gerekiyor. Üstelik bambu besin değer açısından oldukça fakir. Günlük protein ve enerji ihtiyacını karşılamak için gün boyunca bambu kemirmek zorunda kalan pandalar çok tembeller ve başka hiçbir şey yapmaya halleri ve istekleri yok. Mesela çiftleşmeye! Dişi pandalar 2-3 yılda bir bahar döneminde sadece 3 gün üremek için uygun olmaktadırlar. 4 ya da 5.5 ay süren gebelikleri sonucunda koskoca pandalar bir ya da iki yavru dünyaya getirebilmektedirler. Doğan yavrular ise sadece 140 gr. ve  kör doğuyorlar. Gelişimlerinin çoğunu doğduktan sonra tamamladıkları için de hassas bir bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. Anne pandalar ise şayet iki yavru doğurmuşlar ise hayatta kalma şansı düşük olan yavruyu ölüme terkediyorlar.

Pandaların temel besin kaynağı  bambu ormanları insan tahribi ve küresel ısınma nedeniyle yok oluyor. Dünyanın her yerinde aynı türde olan bambular ilginç  şekilde aynı anda 65 ile 130 yıllık bir süre içinde bir çiçeklenme dönemine giriyor ve çiçek verdikten sonra ölüyor. Bambuların bulunduğu alanın tekrar pandaların beslenme yeri olabilmesi için  10 yıl gerekiyor. Bu durum pandaları aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Pandalar, diğer ayı kuzenlerine kıyas ile daha az saldırgandırlar. Kendilerini savunmak açısından da daha  zayıflardır. Fakat kış uykusuna yatmaya hiç gerek duymamaktalar, bu da av olmamaları için onlara avantaj sağlıyor denebilir.

Belki de pandaların nesli konusunda bu kadar hassasiyet gösterilmesinin nedeni sevimli olmalarıdır. Nesli tükenmekte olan pek çok hayvan var ama hiç biri pandalar kadar ilgi görmemekte. Sevimli-uysal olmasalardı sanırım pandalar da çoktan yeryüzünden silinmişti.


Yorumlar

POPÜLER HABERLER