Osmanlı Armasının anlamı nedir? İlk kim kullanmıştır Ve Osmanlı Armasının anlamı nedir?Yazımıza gelin hep birlikte göz atalım
ARMA İLK OLARAK SULTAN ABDÜLMECİD DÖNEMİNDE KULLANILDI
Arma, Osmanlı Devleti`ne ilk Sultan Abdülmecid döneminde girmiştir. Barışçıl bir padişah olup tuğrasının yanına gül koydurmuştur. Bu motifle bütünleyici bir rolü üstlenmiş, tüm dünyaya mesaj olarak ‘ben barışçıl bir padişahım’ imasında bulunmuştur.
Kırım Harbi sırasında müttefikimiz olan Fransızlar, dostluk armağanı olarak Légion d`Honneur Nişanı`nı Sultan Abdülmecid Han`a gönderirler. Bunun üzerine bir diğer müttefikimiz İngilizler bunun altında kalmamak için Diz Bağı Nişanı`nı hediye gönderirler. III. Edward tarafından yaptırılan Diz Bağı Nişanı`nda bir gelenek vardır:
Diz Bağı Nişanı verilen kişilerin armaları Windsor Sarayındaki St.George Kilisesi’nin duvarlarına asılırdı. Osmanlı Devleti`nin o güne dek arması olmadığından Sultan Abdülmecid İngilizlerden bu işte hünerli ustalarını göndermesini istedi.
Bunun üzerine Kraliçe Victoria, Charles Young’u (arma ressamı) İstanbul’a göndertmiştir. Charles, Osmanlı Devleti`ne ilk armayı yapar. Etienne Pisani isimli bir tercüman ile icraatlarını yerine getiren ressam, Osmanlı Devleti`ni bütünüyle kapsayan bir arma yapmak için büyük çaba sarf eder. Sonunda saltanat kavuğu, sorguç, tuğra ve ay yıldızın da içinde bulunduğu Osmanlı Devletine yakışır bir eser ortaya koymayı başarır.
Yaptırılan arma daha sonra Londra`daki Osmanlı Sefiri Kostaki Efendi’ye gönderilir teslim edilir. Yapımı tamamlanıp İngiltere’ye gönderilen arma, resmi törenle alınır ve St. George Kilisesi`nin en yüksek yerine asılır.
ARMANIN SON ŞEKLİ SULTAN II.ABDÜLHAMİD ZAMANINDA BELİRLENDİ
Böylelikle Abdülmecid, Osmanlı Devleti`nde ilk yabancı nişan kabul eden sultan olarak kayda geçer. Daha sonra Abdülmecid Han`ın oğlu Sultan II. Abdülhamit, babasının devrinde yapılan armaya eklemelerde bulunur. 17 Nisan 1882 yılında resmi arma olarak kabul edilerek kullanılmaya başlanır.
İŞTE OSMANLI ARMASINDAKİ SEMBOLLER VE ANLAMLARI
1- Tuğranın etrafında olan güneş , padişahın güneşe benzetilmesini temsil eder
2- II. Abdülhamit`in tuğrası.
3- Sorguçlu Kavuk:Osman Gazi ve tahtı temsil eder.
4- Yeşil Hilafet Sancağı
5- Süngülü Tüfek: Osmanlı ordusunun asli silahı olmuştur
6-Çift Taraflı Teber.
7-Toplu Tabanca
8-Terazi: Şeşper ve asaya asılıdır, adaleti temsil eder.
9-(Üstte)Kur`an-ı Kerim (Altta) Kanunnameler.
10-Nişan-ı Âli-i İmtiyaz.
11-Nişan-ı Osmanî
12-Asa ve Şeşper
13-Çapa: Donanmayı temsil eder.
14-Bereket Boynuzu.
15-Nişan-ı İftihar
16-Yay
17-Nişan-ı Mecidi
18-Borazan
19-Şefkat Nişanı
20-Top Gülleleri
21-Kılıç
22-Top
23-El siperlikli merasim kılıcı.
24-Mızrak
25-Çift Teber.
26-Tek Taraflı Teber
27-Bayrak
28-Osmanlı Sancağı
29-Mızrak
30-Kalkan ortasındaki güneş motifi ve 12 yıldız
Bayrakların ortasında olan şekil ve kavuk saltanatı,hilafeti. Solda duran çiçekler müsamahayı; solda duran terazi adaleti; soldaki kitap Kur`an-ı Kerimi; sağ ve soldaki silahlar orduyu; güneş devletin büyüklüğünü. Güneşin ortasında olan yeşil yuvarlak ile içindeki tuğra,en büyük Müslüman Türk hanedanını. Tuğranın altındaki ay, dünyadaki bütün Müslümanların hamisi oluşunu. Madalyonların asılı olduğu bölüm köklü Osmanlı kültürünü. Ve altta asılı madalyonlar ise çeşitli milletlerden oluşan Osmanlı halkını ifade eder.
Yorumlar