Dünya Kadınlar Günü
Her sene 8 Mart’ta kutlanan ve BM tarafından tanımlanmış olan uluslararası bir gündür. İnsan hakkı temelinde kadının siyasi, sosyal bilincinin geliştirilmesine; ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması için belirlenen bir gündür.
Tarihçe
26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka- Kopenhag’da toplanmış olan 2. (Sosyalist) Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya’nın Sosyal Demokrat Partisi delegeleri bundan böyle her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesi önerisini getirdi. Öneri oy birliğiyle kabul edildi. İlk yıllarda belirli bir tarih saptanmadı.
Gerçekleşen Enternasyonal Kongre’ye bağlı olan Komünist Kadınlar Konferansında (1921) o zamanlarda ağırlık kazanan politikaların etkisiyle “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” adı benimsendi. Ancak, 1930’lu yıllarda faşizme karşı birleşik cephe politikalarına geçiş sürecinde tekrar “Dünya Kadınlar Günü” adına dönülmüştür.
Belirsizlikler nedeni ile Birleşmiş Milletler’in resmi internet sayfasında günün tarihine ilişkin bölümde 8 Mart gününün seçilmesine kaynaklık eden olay hususuna yer verilmemiştir.
Birinci- İkinci Dünya Savaşı yılları arası sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkeler anılması yasaklatmış olan Günü, 1960’lı yılların sonuna doğru Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerle anılmaya başlanmış bununla birlikte Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü şekilde gündeme gelmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması kabul edilmiştir.


Türkiye’de 8 Mart
Türkiye’de ise Dünya Kadınlar Günü ilk olarak 1921 senesinde kutlanmaya başlanmıştır. Daha sonraki senelerde ise uzun süre kutlamalara izin verilmedi. Ancak “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından ülkemizin etkilenmesiyle birlikte, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi düzenlendi. Böylece Kadınlar Günü, 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve kitlesel olarak kutlandı. Kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. 12 Eylül’den sonra tekrar askeri cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle kutlama yapılmasına izin verilmedi.
1984 senesinden beri her sene farklı kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edilmektedir. Bu yeni dönemin farkı, önceden sosyalist kesim tarafından sahiplenilen günü artık hemen hemen tüm kadın kuruluşlarının yanı sıra adeta resmi bayram şeklinde devlet yetkilileri ve kurumları tarafından da kutlanmasıdır. Hatta şirketlerin reklam ve pazarlama faaliyetleri ile buna katılmaya başladığı görülmektedir.
Yorumlar