Frenoloji, kişilik özelliklerini, yeteneklerini ve zihinsel yeteneğini belirlemek için insan kafatasının ölçümlerini kullanan bir sahte bilimdir. Frenoloji Nedir? Frenoloji Neden Bir Sahte Bilimdir?
Frenoloji Nedir?
Franz Joseph Gall tarafından geliştirilen bu teori, 19.yüzyılda popülerlik kazandı. Fikirleri evrim ve sosyoloji gibi diğer ortaya çıkan teorilere katkıda bulundu. Frenoloji bir yalancılık bilimi olarak kabul edilir, çünkü iddiaları bilimsel gerçeklere dayanmaz.
Önemli Çıkarımlar:
- Frenoloji, kafatası eğriliğinin bir sonucu olarak kişilik özellikleri, yetenekler ve zihinsel yeteneklerin incelenmesidir.
- Frenoloji, iddialarına bilimsel destek sağlanamaması nedeniyle bir sahte bilim olarak kabul edilir.
- Teori tıbba katkıda bulunmuştur, çünkü temel dayanağı zihinsel işlevlerin beynin bölgelerinde lokalize olmasıdır.
Frenoloji Tanımı ve İlkeleri
Frenoloji kelimesi; Yunanca -zihin-(Phren) ve -bilgi- (Logolar) sözcüklerinden türetilmiştir. Frenoloji, beynin zihnin organı olduğu ve beyindeki fiziksel bölgelerin bir kişinin karakterine katkıda bulunabileceği fikrine dayanır . Popülerliğinin yüksekliğinde bile, frenoloji tartışmalı olmuştur ve bilim insanları tarafından yok sayılmıştır.
Frenoloji terimi büyük ölçüde Franz Joseph Gall‘ın fikirlerine ve yazılarına dayanmaktadır. Bu sahte bilimin diğer taraftarları da Johann Kaspar Spurzheim ve George Combe’dir.
Frenologlar kafatasını ölçerek insanın özelliklerini belirlemek için kullanıyorlardı. Gall, zihnin beynin organları olarak adlandırılan farklı bölgelerde kategorize edilebileceği ve yerelleştirilebileceğine inanıyordu. Bu yüzden beyni 26 bölüme ayırdı. Bu bölümlerin her birinin farklı bir özellik taşıdığına inanıyordu.
26 bölümden oluşan orijinal listesi aşağıdaki gibidir:
1-Üreme içgüdüsü 11-Eğitim yeteneği 21-Metafizik berraklı
2-Ebeveyn sevgisi 12-Konum duygusu 22-Zeka
3-Sadakat 13-Bellek 23-Şiirsel yetenek
4-Kendini savunma 14-Sözel bellek 24-Merhamet
5-Cinayet 15-Dil 25-Mimik
6-Kurnazlık 16-Renk algısı 26-Tanrı ve dinler
7-Mülkiyet duygusu 17-Müzikal yetenek
8-Gurur 18-Aritmetik
9-Hırs ve kibir 19-Mekanik beceri
10-Dikkat 20-Bilgelik
Frenoloji Neden Bir Sahte Bilimdir?
İddiaları için hiçbir bilimsel destek olmadığı halde, frenoloji sahte bir bilim olarak kabul edilir. En popüler döneminde bile, frenoloji büyük bilimsel topluluklar tarafından ağır bir şekilde eleştirildi ve büyük ölçüde reddedildi.
Sonuç Olarak;
Frenolojinin tıbba en büyük katkısı, Gall tarafından önerilen ilk fikirlerin, bilimsel düşünceye insan zihnini anlama ve onun beyne olan ilişkisine ilgi duymasıdır. Sinir bilimdeki ilerlemelerden mahrum bırakılsa da, frenologların ortaya koyduğu bazı fikirler doğrulandı. Örneğin, zihinsel işlevlerin beynin serebral korteksinde lokalize olduğu fikri desteklenmiştir.
Yorumlar